banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Odkazy Františka Špatného

Odkazy Františka Špatného

Z úcty k osobnosti a dílu Františka Špatného rozhodla redakce časopisu Myslivost v roce 1991 o vydání zvláštního čísla časopisu pod parafrázovaným názvem Myslivecké zábavy. Zvláštní číslo bylo něčím, jako startovním výstřelem pro aktivity příští. Nicméně až po dalších šesti letech, na jaře roku 1997 bylo rozhodnuto vydat v ročníku tři přílohy časopisu Myslivost pod názvem Myslivecké zábavy a dle konkrétního ohlasu pak v jejich vydávání pokračovat či nikoliv. Čtenářský ohlas na novou přílohu byl mimořádně pozitivní a tak v následujících ročnících vycházely Myslivecké zábavy čtvrtletně až do ročníku 2000. Od následujícího ročníku dodnes vycházejí coby dvouměsíčník. Dnes je literárně historická příloha časopisu Myslivost moderním literárně zájmovým periodikem s vysokou obsahovou, formální i polygrafickou úrovní.

Za relativně krátkou dobu se současné Myslivecké zábavy proměnily nejen v důstojného nositele literárního odkazu Františka Špatného a jeho pokračovatelů, ale také v periodikum, které plní nezastupitelnou roli v rozvoji a tvorbě současné české a slovenské myslivecké literatury. Autorský kolektiv Mysliveckých zábav v čele s jejich editorem pak již od roku 2012 stojí za vydáváním více než dvě stě dvaceti stránkové ročenky pod titulem Magazín Myslivosti a kalendář Klubu autorů při ČMMJ.

Bez nadsázky se dá říci, že vydávání Mysliveckých zábav naplnilo dlouholeté volání myslivecké a částečně i laické veřejnosti po periodiku, kde budou vycházet literárně zpracované příběhy z každodenního mysliveckého života, kde se objeví humor vedle s nadhledem zpracovaných vážných témat, špetka regionální myslivecké historie, prvotiny vedle tvorby renomovaných autorů, množství fotografií, ale třeba i myslivecká poezie a neodmyslitelná křížovka. Přesně v tom duchu, jak svoje Zábavy myslivecké před více než jedním a půl stoletím koncipoval jubilant František Špatný.   

 

 

25.03.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right