banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Lovy v zaprášených policích antikvariátů

Lovy v zaprášených policích antikvariátů

K nejstarším sběratelským oborům patří bibliofilie. Každý, kdo podlehl kouzlu starých knih, začne dříve či později navštěvovat antikvariáty a hledat na stránkách inzertních novin. Mezi těmito lidmi nechybějí ani lesníci a myslivci. Pro milovníky knih je takováto návštěva napínavým lovem v zaprášených policích, dříve netušeným.

Tištěné rarity z minulosti

Historie českých a slovenských lesnických a mysliveckých knih začíná někdy v druhé polovině devatenáctého století. Do zmíněné doby byla u nás vydávána pouze německá myslivecká literatura, což souviselo s německým úřadováním většiny tehdejších panství, velkostatků a státní správy. Německé knihy jsou však dnes již téměř nedostupné a velmi zřídka se najdou v prvním vydání. To jsou pak skutečné skvosty.

Velkou sbírku německé odborné lesnické a myslivecké literatury pod názvem Bibliotheca tiliana shromáždil badatel prof. dr. Karl Lindner, který zemřel v roce 1987. Měla nevídanou hodnotu, dokonce takovou, že si ji netroufl coby celek koupit ani německý stát. Proto ji postihl smutný osud - dědicové ji v aukcích rozprodali po částech i jednotlivých titulech. Podobně dopadly i některé naše privátní sbírky knih.

Sbírka medailonů osobností české a slovenské myslivosti

Jediným uceleným biografickým vodítkem pro sběratele, ale i ostatní milovníky myslivosti, které bylo dosud vydáno u nás i ve světě, je nenápadná kniha doc. MUDr. Jaromíra Kovaříka, CSc.

Myslivecký Slavín - významné osobnosti se vztahem k českému lesnictví a myslivosti, která již vyšla v několika vydáních, naposledy v roce 2013. Slovník obsahuje přes šest set hesel a navazuje na vzpomínkové medailony autora, zveřejňované po několik desetiletí v časopise Myslivost.

Docent Kovařík předal své historické a autorské dědictví včetně bohatého osobního archívu, shromažďovanému více než půl století, ještě za svého života oficiálně spisovateli, publicistovi a historikovi PhDr.Oldřichu Koudelkovi a ten po jeho smrti důstojně naplňuje docentův neskutečně silný odkaz v oblasti myslivecké historie a zejména písemnictví. Sám v Čechách i na Slovensku populární autor beletrie a zejména poezie je rovněž sběratelem myslivecké literatury a dnes má ve své knihovně přibližně devět set svazků takto zaměřených.

Souběžně rozšiřuje Slavín mysliveckých osobností o další konkrétní informace, doplňuje nejen životopisná data, ale také bibliografii konkrétních autorů, aby jej podobně mohl v budoucnosti předat dalšímu pokračovateli. A co víc, dává této činnosti rozměr nadnárodní, neboť Slavín rozšiřuje o osobnosti slovenské myslivosti a lesnictví.

Medailony nositelů odkazu zakladatelů českého i slovenského mysliveckého písemnictví pravidelně publikuje v médiích. Pracuje také dlouhodobě a systematicky na knize Devadesát devět osobností československé myslivosti.

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

14.04.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right