banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Expozice loveckých zbraní na zámku Ohrada

Expozice loveckých zbraní na zámku Ohrada

Zámek Ohrada se může pyšnit expozicí loveckých zbraní nevyčíslitelné hodnoty.

Myslivce nejvíce zajímají ty, kterými byli zastřeleni poslední medvěd a poslední vlk v Čechách. Unikátní je také sbírka atypických zbraní, které byly zabaveny pytlákům.

 

Foto: Vladislav Šrajbr

Na zámku Ohrada je vývojově nejstarší palnou zbraní doutnáková puška ráže šestnáct milimetrů z roku 1595. Součástí expozice je dále řada pušek s kolečkovými zámky z druhé poloviny 17. století. Morávkovy křesací jednušky, z nichž jedna je zdobena pěti francouzskými liliemi s nápisem Ferdinand Morávek v Krumlově, zastoupeny jsou i křesací jednušky kulové, dvouhlavňové křesačky brokové, perkusní kulové jednušky, perkusní brokovnice, perkusní obojetnice, perkusní brokové dvojky, perkusní kulové dvojky, perkusní kozlice brokové, kulové a kulobrokové, perkusní dvojáky a čtyráky, nechybí ani brokové lefošky. Z novějších zbraní si můžeme prohlédnout drátěnky, kohoutové lankasterky a bezkohoutové hamerlesky.

Posledního medvěda skolila perkusní kulovnice

Myslivce však nejvíce zajímá jednohlavňová perkusní kulovnice s dioprem, z níž byl v roce 1856 zastřelen v revíru Želnava na Šumavě jeden z posledních medvědů v Čechách. Dále dvouhlavňové brokovnice ráže 18 s rytinou zajíce, psa a srnce. Tou byl v revíru Lipka při Vimperku zabit v roce 1874 poslední šumavský vlk.

Pytláci používali jednohlavňové brokovnice

Unikátní je také sbírka 22 atypických zbraní vyrobených podomácku, které po dlouhá léta zabavoval lesní personál pytlákům. Zpravidla jde o jednohlavňové brokovnice - zadovky, ukryté ve vycházkových holích. K vystaveným skvostům patří i terčovnice a větrovky.

Na zámku soutěží ve vábení jelenů

Další prostory ohradského zámku zabírá dřevařská expozice, ukázka z historie hospodářské úpravy lesů - lesní taxace a v přízemí rozsáhlá expozice rybářského muzea.

Zámek Ohrada je každoročně v červnu místem konání Národních mysliveckých slavností, jakési české obdoby svätoantonských Dnů svatého Huberta. Jsou na nich vyznamenáni nejvýraznější osobnosti české myslivosti a udělovány Umělecké ceny Českomoravské myslivecké jednoty. Také se zde konají prestižní soutěže ve vábení jelenů. Kongresové prostory zámku slouží k pořádání seminářů, přednášek a konferencí, aktuálně se zde počátkem listopadu konala mezinárodní konference Obory a bažantnice v kulturní historii.

Foto: www.nzm.cz/ohrada

27.01.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right