banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Dvacetšesterák byl nejsilnější jelen na světě

Dvacetšesterák byl nejsilnější jelen na světě

Přinášíme pokračování vyprávění o loveckém zámku Ohrada. V dnešní části se zaměříme na expozice, které se nacházejí loveckém zámku Ohrada. Návštěvníky určitě upoutají jelení trofeje, z nichž vyčnívá dvacetšesterák uloven v roce 1730 a samozřejmě expozice více než 90 loveckých zbraní.

Návštěvníka hlavního sálu bezpodmínečně upoutá původní nábytek, který počátkem devatenáctého století zhotovil invalidní myslivec Jan Klenovica, který mimochodem utrpěl zranění při střetu s pytláky.

Nábytek z parohů vyráběl 36 let

Nábytek zhotovil z jeleních a danělích paroží a je zdobený bohatými řezbami loveckých výjevů, pro které jako předlohy použil Riedingerovy rytiny. Na originálech rytin, jejichž soubor patří mezi nejcennější sbírky muzea, Riedinger velmi citlivě zobrazil celý průběh parforsního honu na jeleny. Klenovica pracoval na výrobě parohové nábytku celých šestatřicet let. Pozornosti samozřejmě neunikne ani překrásný kruhový koberec, na kterém je nábytek umístěn a je složen ze čtyřiceti osmi liščích kožešin.

Jelení rekordmani se zlatými medailemi

V hlavním zámeckém sále je expozice skládající se z osmdesáti jeleních trofejí, z nichž většina má podle mezinárodního hodnocení metodou CIC hodnotu dnešní zlaté medaile. Mezi nimi dominuje mohutný dvacetšesterák, ulovený v roce 1730 v Kleti, který byl s hodnotou 249,60 CIC bodů dlouho nejsilnějším jelenem na světě. Vedle tohoto rekordmana je v hlavním sále vystavena ještě trofej šestnáctoráka. Trofej má nižší ohodnocení - 246,71 CIC bodů, ale je souměrnější a má mnohem ušlechtilejší architektonickou stavbu parohů. Tato trofej pochází ze stejného revíru.

Myslivecké zbraně poutají pozornost

Mimořádný zájem všech návštěvníků Ohrady se soustřeďuje na expozici loveckých zbraní, která je také umístěna v hlavním sále. Ve dvaceti prosklených vitrínách a jedné intarzované skříni je vystaveno více než devadesát zbraní, dokumentujících mistrovskou zručnost především českých střelců Ferdinanda Morávka a Vincenta Lebedu. Kromě zbraní z dílny českokrumlovského puškaře Ferdinanda Morávka byly do sbírky zařazeny i exempláře vyrobené Janem Heberdou z Hluboké nad Vltavou, Karlem Heberdou z Českého Krumlova, Janem Hronkem ze Strakonic a Františkem Ludykarem z Třeboně. Expozice však není zaměřena jen na zručnost a umění puškařů, ale zároveň poutavě dokumentuje vývoj loveckých zbraní.

V poslední páté části nahlédneme do expozice loveckých zbraní, ve které nechybí ani atypické zbraně vyrobené podomácku.

Foto: www.nzm.cz/ohrada

10.12.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right