banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Činnosti loveckého ochranného spolku

Činnosti loveckého ochranného spolku

Účelem Spolku bylo podle stanov schválených na ustavující valné hromadě zejména podporovat výkon práva myslivosti podle platných právních norem, zamezit snahám, které zhoršují hospodářský, sociálně-politický a etický význam lovu zvěře, podporovat vlastníky a nájemce mysliveckých revírů ve správném uplatňování zákonů a nařízení týkajících se myslivosti, podporovat v rámci zákonů potlačování pytláctví a krádeže zvěře, využívat všech pomůcek a zařízení pro vzorné a správné vykonávání myslivosti, jakož i zvelebovat poměry v myslivosti prostřednictvím výstav, odborných přednášek či vydáváním časopisů, usilovat o navázání styků s loveckými družinami a loveckými ochrannými spolky v Čechách, zprostředkovávat pronájem honiteb a obstarávat myslivecké potřeby svým členům a pro dosažení těchto cílů zakládat místní skupiny Loveckého ochranného spolku. Jednacím jazykem byl určen jazyk československý, německý a maďarský, ve styku s úřady jazyk československý. Členský příspěvek byl stanoven na dvacet korun pro řádné členy a deset korun pro profesionální myslivce a lesníky.

Činnost Loveckého ochranného spolku pod generálovým vedením začala brzy nést své ovoce. Poměry ve slovenské myslivosti se postupně konsolidovaly, postupně se snižoval počet nelegálně držených loveckých a pro lov upravených vojenských zbraní a zákonné poměry nabývaly navrch nad anarchií a chaosem předchozích let. Doktor Červíček byl pro svou lidskost, humánnost, mimořádné osobní vlastnosti a vřelý vztah ke Slovensku velmi oblíbený a vážený nejen v lékařské a armádní komunitě, ale samozřejmě i mezi slovenskými, českými i maďarskými vyznavači cechu Hubertova. Jeho prestiž ještě více stoupla, když v březnu 1923 vyšlo z jeho podnětu ministerské opatření na pětiletou ochranu kamzičí zvěře ve Vysokých Tatrách, čímž byl položen základ ochrany zvěře na Slovensku vůbec. V Evropě to byl v té době krok zcela ojedinělý. Ostatně generál Červíček razil zcela revoluční názor: „Když nemůžeš lovit, tak chraň!“. Zásadu, která je stále aktuální.

Dvaadvacátého dubna 1923 se Lovecký ochranný spolek pro Slovensko v čele s generálem MUDr. Janem Červíčkem stal jednou ze zakládajících organizací nově vznikající jednotné stavovské organizace myslivců tehdejšího Československa – Československé myslivecké jednoty, byť k definitivnímu sloučení došlo až v roce 1934. Vysokých odborných, kulturních, ale zejména morálních kvalit generála Červíčka však nová organizace dlouho využívat nemohla. Zemřel předčasně, sedmého dubna 1924 ve věku šedesáti let. Pohřben byl v Bratislavě se všemi vojenskými poctami, za účasti zástupců početné myslivecké rodiny. Na jeho památku byl při Loveckém ochranném spolku pre Slovensko založen fond, ze kterého byly poskytovány podpory vdovám a sirotkům po lesnících a myslivcích, kteří přišli o život při výkonu myslivecké ochranné a lesnické služby. V roce 2010 byl generál MUDr. Jan Červíček uveden jako vůbec první osobnost slovenské myslivosti do Síně úcty a slávy Loveckého a lesnického muzea ve Svätom Antone.

08.04.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right