banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Česká a slovenská myslivecká literatura v časovém sledu

Česká a slovenská myslivecká literatura v časovém sledu

Pod tímto názvem přinášíme sérii článků na pokračování. Provedeme Vás časem od vzniku české a slovenské odborné myslivecké literatury přes současné autory s početnou publikační činností z mysliveckého prostředí až po dnešní odborné lovecké časopisy.

Články představíme v následujících částech:

  • Stopy myslivosti v umění
  • Začátky české a slovenské odborné myslivecké literatury
  • Rozvoj československé myslivecké literatury
  • Klub autorů při Českomoravské myslivecké jednotě
  • Časopisy v mysliveckém a lesnickém písemnictví

Stopy myslivosti v umění

Vliv lovectví a myslivosti na celou oblast kultury a umění je nezastupitelný a prakticky v celém vývoji lidské populace viditelný a hmatatelný. Náměty zvěře, lovu a myslivosti, lesa, postav myslivců, lesníků, pytláků a vůbec přírody, obohatily kulturu lidstva snad nejvíce ze všech oborů lidské činnosti. Spisy o lovu a zvěři nacházíme již v antickém písemnictví, řada písemných památek se zachovala ze středověku, později pak z období zejména baroka. Mnohá tato díla byla bohatě ilustrována. V barokní době a v obdobích následujících nastal rozvoj cizojazyčného mysliveckého písemnictví. Středoevropské území, včetně Čech a Slovenska, ovlivnili především autoři německé jazykové oblasti.

Myslivecké písemnictví

Ve starých českých písemnostech nacházíme zmínky o lovu a zvěři nejprve v kronikách, například v Kosmově, Dalimilově či v Kronice české Václava Hájka z Libočan z roku 1539. Stále hojněji se zmínky o lovectví a myslivosti objevují v písemnostech zákonodárného charakteru. Nejznámější z nich je Císařská instrukce daná Janovi z Vřesovic, jak by se co správce nejvyššího jegrmistrovství v království Českém při úřadu svém chovati a říditi měl. Tento dokument vydal císař Rudolf II. na Pražském hradě v polovině dubna 1599. Významné údaje jsou obsaženy v dějepisných a vlastivědných dílech, například Bohuslava Balbína či v pamětech, například renesančního Mikuláše Dačického z Heslova (1555-1626).

Od počátku českého a slovenského písemnictví až do konce osmnáctého století však u nás nebyla tiskem vydána žádná česky či slovensky psaná odborná myslivecká monografie. Pouze v rukopisech zůstaly některé drobné spisky překladů, jak už bylo uvedeno, německého písemnictví. Později je souhrnně zpracoval Čeněk Zíbrt v publikacích Myslivecké pověry a čáry ze starých časů v Čechách (1889) a Myslivecké obyčeje a pověry dle šesti rukopisů staročeských (1898).

Patrně vůbec první mysliveckou knihou, ovšem německy psanou, která u nás vyšla tiskem v roce 1699, bylo druhé vydání anonymní Adeliche Weydwercke (Ušlechtilá myslivost). Patrně prvním mysliveckým autorem u nás byl ovšem rovněž Němec, poděbradský císařský vrchní lesmistr Johann Wilhelm von Pärson, autor knihy Der Edle Hirsch-gerechte Jäger (Ušlechtilý lovec jelenář), která vyšla v roce 1734.

Vůbec první knihou v českém jazyce, která pojednávala o myslivosti a lesnictví, byl překlad monografie Jana Dominika Kašpara, původně vydaný ve Vídni. Kniha s předlouhým názvem „Lesní ouředník neb Polesný a Revírník v lesním a honném (tj. mysliveckém) hospodářství dle zákona vycvičený, aneb: kniha pomocná, v které nejen lesní ouředníci a revírníci pozůstávající zákony a nařízení z ohledu zvelebení lesů a jejich užitků, pak v honbě a skládání oučtů v systematickém pořádku a v pochopitelné krátkosti naleznou, nýbrž i také myslivečtí mládenci a učedníci k jejich vycvičení potřebných umělostí dosáhnout mohou: pro Čechy, Moravu a Slezsko, pak Horní a Dolní Rakousy“, vyšla v roce 1843 v Brně v tiskárně Františka Gastla. Šlo vlastně o jakýsi komentář, výklad k tehdy platným zákonům a nařízením, týkajícím se lesnictví a myslivosti. Autor tak na tehdejší dobu učinil velice osobitým způsobem, neboť celá kniha je napsána formou otázek a odpovědí. 

V následujícím příspěvku si povíme o rozvoji českého mysliveckého písemnictví a dozvíme se o slovenských zakladatelích prvních loveckých časopisů.

21.05.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right