banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Sokoli v Malešicích vyvedli čtyři mláďata, další se nevylíhla

Sokoli v Malešicích vyvedli čtyři mláďata, další se nevylíhla

Praha 25. srpna (ČTK)

Sokoli na komíně malešické spalovny v Praze letos vyvedli čtyři mláďata. Z dalších sledovaných míst se na komíně teplárny v Michli se ptáčata z vajec nevylíhla a v Holešovicích mladý sokolí pár nezahnízdil. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala Česká společnost ornitologická. Sokolů hnízdí v celém Česku asi šest desítek.

Další budku na komíně v areálu nemocnice Motol podle odborníků od jara pravidelně navštěvuje zatím nedospělá sokolí samička. Další budky na věžích kostelů svatých Cyrila a Metoděje v Karlíně a svatého Václava v Holešovicích zatím obsadily místo sokolů poštolky.

Malešičtí sokoli vyvádějí mláďata už několik let po sobě. "Záchranná stanice hlavního města Prahy nám letos pomáhala zajistit a úspěšně vrátit do areálu jedno z mláďat po jeho prvním neúspěšném leteckém pokusu, kdy bylo zaměstnanci nalezeno na zemi pod komínem," uvedl Dušan Rak z projektu Sokoli v Praze.

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Aktuálně v celém Česku hnízdí jen asi 60 párů, vhodných lokalit v přírodě ubývá. Do měst je přitahují velké počty holubů, kteří jsou jim snadno dostupnou potravou.

Foto: Tomáš Krivjanský: SOKOLNICTVÍ – 2. díl: Naši dravci a sovy

banner right