banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Komín chvaletické elektrárny má dvě budky pro sokoly

Komín chvaletické elektrárny má dvě budky pro sokoly

Chvaletice (Pardubicko) 23. května (ČTK)

Na komín chvaletické elektrárny v neděli 22. 5. 2017 hasiči umístili dvě budky pro sokoly stěhovavé, kteří jsou v Česku velmi vzácní a patří mezi ohrožené druhy. ČTK to sdělila mluvčí skupiny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová. Společnost doufá, že v nich ptačí páry zahnízdí a vyvedou mladé.

"Hnízdí na skalách, ale vzhledem k rostoucímu lidskému tlaku na přirozené biotopy se přizpůsobuje i dalším hnízdním možnostem. Ve snaze pomoci sokolům jsou právě v některých průmyslových objektech vyvěšovány speciální budky," uvedla mluvčí.

Komín je vysoký 300 metrů, hasiči museli zdolat stovky příček žebříku a budky umístili do výšky 160 a 120 metrů. Tříčlenný lezecký tým na komín dopravil spolu se dvěma rozměrnými budkami také asi 30 kilogramů keramzitu, který slouží jako stelivo.

Výstup a instalace obou budek lezcům trvaly bezmála dvě hodiny. "Nejtěžší bylo vytáhnout budky naplněné keramzitem, každá vážila přes 25 kilogramů. Odměnou nám byl ale nezapomenutelný výhled až na bílé vršky Krkonoš," uvedl jeden z lezců Michal Rambousek.

Akce bude úspěšná, pokud sokolové v budkách vyvedou mladé. V areálu elektrárny hnízdí už několik párů poštolek. Podle ornitologa Václava Berana si dravci nebudou překážet.

"Sokoli se pohybují ve větší výšce než poštolky. K hnízdění potřebují klidné místo, kam se nedostane člověk. Oproti tomu poštolky využívají spíše dutiny na rozmanitých stavbách, například větrací šachty, průduchy na půdy, výklenky či římsy," řekl Beran.

 

Ilustrační foto: Tomáš Krivjanský

 

banner right