banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Výběr puškového dalekohledu II.

Výběr puškového dalekohledu II.

O výběru puškového dalekohledu jsme si již něco řekli v tomto článku. Dnes budeme v tomto tématu pokračovat.

Některé puškové dalekohledy mají v šeru světélkující zamiřovací osnovu. Novější typy mají ve středu zamiřovací osnovy červený (zelený) svítící bod, křižík nebo bodku.

Nejnovější typy jsou už vybaveny dálkoměrným zařízením s okamžitou možností rektifikaceúpravy zamíření.

Vyžadují při zacházení maximální opatrnost.

Doplňky pro puškové dalekohledy

Důležitými doplňky puškových dalekohledů jsou ochranné krytky na objektivy a okuláry. Pokud je nemáme s sebou v deštivém počasí nebo v hustém sněžení, máme objektiv neprůhledný právě tehdy, když potřebujeme vystřelit.

Dodávané kožené neprůhledné nebo plastické průhledné i neprůhledné krytky též zcela neplní svou úlohu, protože ztěžují pohotovost ke střelbě. Než je z dalekohledu odstraníme, tak ve většině případů se zvěř vzdálí a je po střelbě.

Částečně situaci řeší nasazení gumového nástavce na okuláru a vepředu kovová výklopná krytka na pantu s pružinou. Jako kompromis doporučujeme používat dvě gumové clony, z nichž jedna se dodává jako příslušenství dalekohledu. Clony částečně zkrácené nasazujeme jednak na zadní část puškového dalekohledu u oka, druhou v přední části, kde se nasazují sluneční clony.

Zvýší se tím celkový kontrast obrazu, zamezí se přesvětlování a zbytečné reflexy a zároveň je objektiv i okulár chráněn před znečištěním.

Využití barevných filtrů (zelený, žlutý, oranžový), které patří k příslušenství, je diskutabilní. Někdy se osvědčí žlutý nebo oranžový filtr v ranním nebo podvečerním oparu nebo v mlze.

Tak jako pozorovací dalekohledy - triedry, jsem uspořádal i puškové dalekohledy, které se vyskytují v obchodní síti v Čechách a v okolních státech, podle vhodnosti použití v loveckém střelectví a podle optické výkonnosti do tabulek.

Puškové dalekohledy se stabilním zvětšením jsem rozdělil do tří skupin - tab. 13 - 15:

  • 1. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré viditelnosti (jasno, polojasno), zejména na zvěř v pohybu - tab. 13.
  • 2. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré (jasno, polojasno), a částečně snížené viditelnosti (zamračeno) - tab. 14.
  • 3. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré i snížené viditelnosti (jasno, polojasno, zamračeno, svítání, šero, soumrak) a v noci za snížené viditelnosti (měsíční svit, úplněk) - tab. 15.

    

 

Puškové dalekohledy s variabilním zvětšením jsem rozdělil do tři skupin - tab. 16 – 18:

  • 1. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré viditelnosti (jasno, polojasno) zejména na zvěř v pohybu - tab. 16.
  • 2. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré i snížené viditelnosti do maximálního zvětšení (jasno, polojasno, zamračeno, svítání, šero, stmívání) a v noci při snížené viditelnosti (měsíční svit, úplněk měsíce) se zvětšením do šestinásobku při průměru vstupní pupily do 44 mm, se zvětšením do sedminásobnou při průměru vstupní pupily do 50 mm, a se zvětšením do osminásobku při průměru vstupní pupily do 56 mm - tab. 17.
  • 3. Použití puškových dalekohledů ve dne při dobré i snížené viditelnosti (jasno, polojasno, zamračeno, svítání, šero, soumrak) a v noci při snížené viditelnosti (měsíční svit, úplněk) s minimálním zvětšením - tab. 18.

Základním kritériem je opět průměr výstupní pupily dalekohledu.

Podle její velikosti jsou puškové dalekohledy, které se vyskytuji na našem trhu a na trzích okolních států, seřazeny vzestupně podle zvětšení a pak podle průměru objektivu.

V každé tabulce jsou pak zvýrazněny puškové dalekohledy s největším průměrem výstupní pupily a úměrně k tomu s největší optickou mohutností. I zde počet výrobců u jednotlivých typů ukazuje na určitou vyjímečnost a preferenci.

V následujících tabulkách puškových dalekohledů se stabilním zvětšením (tab. 13 - 15) a v tabulkách s variabilním zvětšením (tab. 16 - 18) si může každý individuálně porovnat typy, které ho zajímají.

V tabulce 13 jsou seřazeny puškové dalekohledy vzestupně v rozpětí od 1 x 20 do 4 x 15. Jejich výstupní pupily jsou v rozpětí 3,8 - 20 mm. Světelnost dosahuje nízké hodnoty v rozpětí 14,1 - 400. Výkonnost za šera v rozpětí 225 - 400 a směrné číslo v rozpětí 4,5 - 7,1. Z předcházejících údajů víme, že minimální hranice pro prahovou viditelnost je při světelnosti 25 jednotek, výkonnosti za šera 2500 jednotek a při koeficientu stmívání 18,7 jednotek směrného čísla.

Můžeme konstatovat, že přesto, že výstupní pupila je až 20 mm, jsou tyto dalekohledy nevhodné pro použití za snížené viditelnosti. Proto by bylo nutné koupit si další výkonnější dalekohled pro použití za snížené viditelnosti. Uvedené optické vlastnosti jsou vhodné pro lov zvěře ve dne v pohybu. Nejčastěji se používají na malorážkách při odstřelu škodné zvěře.

V tabulce 14 jsou seřazeny puškové dalekohledy vzestupně od 4 x 18 do 12 x 40. Jejich vstupní pupily jsou v rozpětí od 3,3 do 10 mm. Světelnost sice dosahuje vysoké hodnoty od 11,1 do 100 díky vysokým hodnotám výstupní pupily okuláru, ale u čtyř druhů přesahuji fyziologické možnosti lidských očí, tedy jsou v praxi nevyužitelné.

Horší je to s výkonností za šera. Rozpětí jen 324 - 1600 jednotek s rozpětím směrných čísel pouze 8,5 - 12,6 jednotek je hluboko pod požadovanými hraničními hodnotami (2500 a 18,7).

Typ 12 x 40 sice dosahuje směrné číslo 21,9, ale s ohledem na vysoké zvětšení je průměr výstupní pupily okuláru jen 3,3 mm a tím i světelnost pouze 11,1, proto jsou vhodné pro používání pouze přes den.

V tabulce 15 jsou seřazeny puškové dalekohledy vzestupně od 6 x 36 do 10 x 50. Jejich výstupní pupily jsou v rozpětí 5 - 8 mm. Světelnost dosahuje vysokých hodnot v rozpětí 25 - 64. Rovněž tak výkonnost za šera v rozpětí 1296 - 3136 při směrných číslech v rozpětí 14,7 - 22,4. Rozpětí velikosti výstupních pupil je shodné s fyziologickou velikostí zřítelnic za zhoršených světelných podmínek. Všechny uvedené dalekohledy lze použít i při minimální (prahové) viditelnosti.

Optickou výkonností jsou nejsilnější 8 x 56, 7 x 56, 10 x 50, 8 x 50 a 7 x 50, které splňují hraniční hodnoty pro prahovou viditelnost: světelnost 25, výkonnost za šera 2500 jednotek a 18,7 jednotek směrného čísla.

Tyto puškové dalekohledy mají velikost výstupní pupily 5 - 7,1 mm (7 x 56 až 8 mm, což je už lidským okem nevyužitelné); rozpětí světelnosti 25 - 51, rozpětí výkonnosti za šera 2500 - 3136 při rozpětí 18,7 - 22,7 směrného čísla.

Pro výběr kvalitní lovecké střelecké optiky se stabilním zvětšením považujeme uvedené hodnoty pro věkově mladší myslivce za rozhodující.

Z tabulky 15 je jasně vidět, že „nejsilnější“ puškové dalekohledy v této skupině přesahují rozměry výstupní pupily fyziologické hodnoty zraku věkově starších myslivců, pro které jsou vyhovující puškové dalekohledy 8 x 50 a 10 x 50.

V tabulce 16 jsou seřazené puškové dalekohledy vzestupně v rozpětí od 1 - 4 x 20 do 3 - 9 x 36. Jejich výstupní pupily jsou při minimálním zvětšení v rozpětí 6,7 - 26,7 mm a při maximálním zvětšení v rozpětí 2,9 - 7,1 mm. Při minimálním zvětšení dosahuje světelnost poměrně vysoké hodnoty, které téměř u všech typů značně přesahují fyziologické možnosti lidských očí a pohybují se v rozpětí 44,4 - 711,1 (což je v praxi málo využitelné). Při maximálním zvětšení však jen v rozpětí 8,2 - 50,6. Výkonnost za šera je ovšem slabá v rozpětí 400 - 1296 a směrné číslo při minimálním zvětšení v rozpětí pouhých 4,5 - 10,4 a při maximálním zvětšení v rozpětí 8,9 - 18.

Jak již bylo uvedeno, hranice mezi „denními a nočními“ dalekohledy se pohybuje u velikosti výstupní pupily v rozpětí 4,2 - 4,5 mm, u světelnosti v rozpětí 17,6 - 20,2.

U výkonnosti za šera v rozpětí 1764 – 2025 a směrného čísla 20,5 - 21,2.

Můžeme říci, že i když hodnoty výstupní pupily jsou poměrně vysoké (2,9 - 26,7 mm), jsou pro nízké hodnoty optické výkonnosti za šera (400 - 1296) a nízká směrná čísla (4,5 - 18) tyto dalekohledy pro myslivce za snížené viditelnosti nevhodné, protože jsou hluboce pod požadovanými hraničními limity.

Jejich vlastnosti jsou využitelné pouze za dobré viditelnosti a pro sníženou viditelnost bychom si museli kupovat druhy výkonnější dalekohled. Tyto dalekohledy jsou pro uvedené optické vlastnosti vhodné pro lov zvěře ve dne a v pohybu. Nejčastěji se používají na malorážkách při odstřelu škodné zvěře.

V tabulce 17 jsou seřazeny puškové dalekohledy vzestupně v rozpětí 1,5 – 6 x 42 do 4 – 12 x 56. Jejich výstupní pupily jsou při minimálním zvětšení v rozpětí 10 - 28 mm a při maximálním zvětšení v rozpětí 3,3 - 7 mm.

Při minimálním zvětšení dosahuje světelnost vysokých hodnot, které téměř u všech typů převyšuje fyziologické možnosti lidského oka a to v rozpětí 100 - 784 (což je v praxi nevyužitelné).

Při maximálním zvětšení však jen 11,1 - 49. Výkonnost za šera je v rozpětí 1600 - 3136 a směrné číslo při minimálním zvětšení v rozpětí pouze 6,5 - 15 a při maximálním zvětšení v rozpětí 15,9 - 26 jednotek.

Rozpětí velikosti výstupních pupil při minimálním zvětšení značně převyšuje fyziologickou velikost zřítelnic lidských očí. Při maximálním zvětšení je u většiny typů téměř shodné s fyziologickou velikosti lidských zřítelnic za zhoršených světelných podmínek.

Takže všechny tyto puškové dalekohledy se dají použít i při minimální (prahové) viditelnosti, zejména při středních hodnotách zvětšení.

V nadpisu tabulky uvedené hodnoty zvětšení a průměru vstupní pupily objektivu určují velikost průměru výstupní pupily okuláru, což platí zejména pro věkově mladší myslivce, u kterých oční zřítelnice dosahuje hodnoty 7 mm při prahové viditelnosti.

Optickou výkonností nejsilnější jsou 4 – 12 x 56, 3 – 12 x 56, 2,5 – 10 x 56. Všechny další puškové dalekohledy, uvedené v tabulce s průměrem vstupní pupily objektivu minimálně 50 mm a více, splňují hraniční limity prahové viditelnosti i pro věkově starší myslivce.

V tabulce 18 jsou seřazeny puškové dalekohledy vzestupně od 4 - 16 x 50 do 10 - 40 x 50. Jejich výstupní pupily při minimálním zvětšení jsou v rozpětí 4,9 - 12,5 mm, při maximálním zvětšení 1,3 - 3,1 mm.

Při minimálním zvětšení dosahuje světelnost postačující až vysoké hodnoty v rozpětí 24 - 153,3 (v praxi nad 49 nevyužitelné). Při maximálním zvětšení však jen v rozpětí 1,6 - 12,8 (v praxi při snížené viditelnosti nevyužitelné). Výkonnost za šera je v rozpětí 1600 - 2500 a směrné číslo při minimálním zvětšení v rozpětí 14,1 - 22,4 a při maximálním zvětšení v rozpětí 24,8 - 44,7 jednotek.

Rozpětí velikostí výstupních pupil při minimálním zvětšení je u většiny typů téměř shodné s fyziologickou velikosti lidských očí za zhoršených světelných podmínek, nebo je značně převyšuje.

Při maximálním zvětšení je ale nedostačující. Takže všechny tyto puškové dalekohledy se dají použít při minimální (prahové) viditelnosti jen při minimálních hodnotách zvětšení. Je nutno zdůraznit, že při zvyšování zvětšení se zmenšuje zorné pole a značně narůstá chvění (kmitání) zamiřovací osnovy, odvozené od chvění rukou a zbraně. Proto je pro lovecké použití nedoporučuji.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

23.08.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right