banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Výběr puškového dalekohledu

Výběr puškového dalekohledu

Výběr puškového dalekohledu závisí na jeho optické výkonnosti, tedy využitelnosti za zhoršených světelných podmínek. Stejně jako při pozorovacích, tak i u puškových dalekohledech je zapotřebí věnovat pozornost, zda jsou čočky ze skla nebo umělé hmoty (které jsou méně kvalitní).

Dále závisí výběr na zbrani a ráži kterou používáme, na terénu v kterém budeme lovit a druhu lovu, (ocel, lehký kov) a též typ zamiřovací osnovy, použité v dalekohledu.

Čistě technickým kritériem při výběru puškového dalekohledu je, zda je vybavený kolejničkou (lištou) na spodní části tubusu, nebo i podpěrou vespod na objektivu, se zřetelem na předpokládaný druh držáku (násuvný nebo stojánkový) a možnostech technického řešení jeho spojení se zbraní.

Výběr puškových dalekohledů v nedávné minulosti nebyl velký. V prodeji byly puškové dalekohledy z bývalé NDR se stabilním zvětšením Zielvier 4-krát a 6-krát. S variabilním zvětšením od 1,5 - 4 x až po 3 - 12 x. V podstatě to byly kvalitní puškové dalekohledy s dobrou optickou výkonnosti, které splňovaly požadavky i na lovech za nepříznivého počasí. Jejich základní optické veličiny uvádím v tabulce 1.

Tab. 1: Základní optické veličiny některých starších pozorovacích a střeleckých dalekohledů

 

V současné době je mezi myslivci velký výběr mnoha druhů různých značek moderních puškových dalekohledů se stabilním i variabilním zvětšením.

Popis označení puškových dalekohledů se stabilním zvětšením (například 6 x 42 RC; 6 x 42 OC; 6 x 42 CS) a variabilním zvětšením (například 2,5 - 10 x 56 MRC; 2,5 - 10 x 56 OC; 2,5 - 10 x 56 CS):

  • 6 × – stabilní zvětšení,
  • 2,5 - 10 × – rozsah variabilního zvětšení,
  • 42 – průměr čoček objektivu v mm,
  • 56 – průměr čoček objektivu v mm,
  • R – tubus (pouzdro) z lehkého kovu s kolejničku (lištou) vespod na prostřední trubici a podpěrou dole na objektivu pro upevnění násuvného držáku,
  • MR – tubus (pouzdro) z lehkého kovu s kolejničkou (lištou) vespod na prostřední trubici pro upevnění dvou samostatných držáků s kruhovými objímkami,
  • O – tubus (pouzdro) z lehkého kovu bez kolejničky pro upevnění ve dvou samostatných držácích s kruhovými objímkami,
  • S – tubus (pouzdro) z ocele bez kolejničky (lišty) pro upevnění dvou samostatných držáků s kruhovými objímkami,
  • C – centrovaní zamiřovací osnovy dvěma soustřednými, stranově i výškově nastavitelnými šrouby, označenými západkovými dílky s krytkami.

 

Pokud si kupujeme starší puškový dalekohled, třeba kvalitní, musíme si ověřit jeho současnou optickou výkonnost, protože špatným zacházením se mohla změnit jeho kvalita.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

02.08.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right