banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Ověřování zbraní II.

Ověřování zbraní II.

O ověřování zbraní jsme psali již v tomto článku a i dnes v tomto tématu budme pokračovat.

 

Slovenská republika byla přijata za člena C.I.P. v roce 1996. Zrušením zákona o státním zkušebnictví a jeho nahrazení novou legislativou, se původní státní zkušebny přejmenovaly na tzv. autorizované osoby.

Autorizovaná osoba SKTC - 112 Lieskovec je součástí transformované organizace KONŠTRUKTA - Defence, a. s., jejíž zkušební laboratoře jsou zřízeny v Prevadzke špecialneho skušobnictva Lieskovec, 018 41 Dubnica nad Vahom.

Pro účely úředního zkoušení reprezentující Slovenskou republiku v C.I.P. je tato zkušebna podle čl. I odst. 7, NV SR č. 380/2003 Z.z. z 20. srpna 2003 současně Úradnou skušobňou střelných zbraní a streliva SKTC - 12 Lieskovec.

Současně se zkoušením nově vyrobených zbraní a střeliva provádí tato zkušebna od dubna roku 2000 i periodické ověřování zbraní. Tato povinnost byla ustanovena zákonem č. 246/1993 Z.z. o zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, a od 1. 1. 2004 se ověřování provádí podle zákona č. 190/2003 Z.z., o střelných zbraních a střelivu a doplnění některých zákonů.

V souladu s § 37, odst. 3, písm. c) tohoto zákona policejní útvar nezaeviduje zbraň a nevydá průkaz zbraně pokud jde o zbraň podléhající ověřování podle zvláštního předpisu, pokud není označena zkušební značkou.

Podle § 38 odst. 1 je držitel zbraně povinen do 60 dnů od výzvy policejního útvaru předložit zbraň k ověření autorizované osobě v případě, že kontrolou zjistí, že od posledního ověření uplynula lhůta 10 let u krátké kulové zbraně, 15 let u dlouhé brokové zbraně a 20 let u dlouhé kulové nebo kombinované zbraně nebo je-li důvodné podezření na špatný technický stav zbraně.

Podrobnosti o technických požadavcích a postupech posuzování shody na střelné zbraně jsou uvedeny v Nařízení vlády SR č. 397/1999 Z.z., ve znění NV SR č. 296/2000 Z.z. a NV SR č. 380/2003 Z.z.

V příloze č. 2 NV SR č. 397/1999 Z.z. jsou pak uveřejněny zkušební značky pro střelné zbraně a střelivo všech členských států C.I.P. V současné době to jsou Německo, Rakousko, Belgie, Chile, Španělsko, Francie, Finsko, Velká Británie, Maďarsko, Itálie, Ruská federace, Česká republika, Slovenská republika.

Mezinárodní stálá komise pro zkoušky ručních palných zbraní (C.I.P.) má stálou kancelář v Belgii – 4000 Liege a její činnost je řízena ředitelem této kanceláře.

Získání autorizace na výkony zkušebnictví a posuzování shody ve Slovenské republice zpravidla podmiňuje UNMS SR splněním akreditačních podmínek zkušební laboratoře podle slovenské technické normy STN EN ISO/IEC 1725. Akreditačním orgánem na Slovensku je SNAS (Slovenská narodna akreditačna služba).

Na základě osvědčení o akreditaci a úspěšného auditu může UNMS SR udělit příslušnou autorizaci na posuzování shody.

V roce 2003 udělil UNMS SR autorizaci na ověřování zbraní též Liptovské zkušebně s. r. o., 031 01 Liptovský Mikuláš, Vrbická 632, která zahájila svoji činnost 1. března 2004.

Československé zkušební značky zveřejněné v příloze I, vyhlášky UNM č. 104/1984 Sb., které byly v České republice používány do 1. záři 1997 t. j. do doby kdy vstoupilo v účinnost Nařízení vlády č. 174/1997 Sb. Změnu po 1. 1. 1993 doznala pouze kontrolní značka pro střelivo do ručních plynových zbraní (místo nápisu ČSSR je CZ). V SR skončilo jejich užívání k 31. 12. 1992. V Nařízením vlády č. 174/1997 byl zveřejněn soubor zkušebních značek, který byl oproti předchozímu rozšířen o další značky zveřejněné v Příloze č. 4. Poslední soubor zkušebních značek používaných v České republice je zveřejněn v Příloze č. 3 k vyhlášce č. 335/2004 Sb., platné od 1. července 2004. Zveřejnění souborů zkušebních značek v různých po sobě následujících předpisech neznamená, že dříve udělené značky pozbývají platnosti, ale pouze se nepoužívají.

 

Na zbraních je mimo zkušební značky vyražena skupina čísel, která znamenají:

  • 1. Na nově vyrobených zbraních je vyraženo u zkušební značky poslední dvojčíslí letopočtu zkoušky. Některé zahraniční zkušebny označují letopočet zkoušky zvoleným kódem, jehož klíč poskytuji pouze z vážných důvodů.
  • 2. Na zbraních, které jsou již označeny zkušební značkou je pořadové číslo zkoušky a dvojčíslí letopočtu oddělené tečkou, pořadové číslo zkoušky začíná každý rok číslem 1. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva v Praze má dále detašovaná pracoviště, která vedou svoje pořadová čísla zkoušek (každý rok rovněž od č. 1) a dále připojují svoji rozlišovací značku: České Budějovice - CB, Brno - ZB, Uhersky Brod - UB, Přerov – PR = pracoviště zrušeno v září 1983.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

28.03.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right