banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Výstava v centru Prahy přibližuje velké kopytníky v rezervaci u Milovic a Benátek

Výstava v centru Prahy přibližuje velké kopytníky v rezervaci u Milovic a Benátek

Praha – Výstava fotografií Vojtěcha Lukáše „Návrat kopytníků do české krajiny“ je od 22. 2. 2017 přístupná veřejnosti v centru Prahy. Ve výstavních prostorách Stavební spořitelny České spořitelny ve Vinohradské ulici číslo 180, kde se 31. 2.  odpoledne konala slavnostní vernisáž, se představují velkoformátové snímky zubrů, divokých koní a zpětně šlechtěných praturů z rezervace, která se nachází v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou.

„Osobně považuji tento projekt za nádhernou myšlenku, která lidem umožňuje téměř bezprostřední kontakt s přírodou a faunou, která byla v minulosti nedílnou součástí české krajiny. Ještě přede dvěma roky by mě nenapadlo, že potomky divokých koní a zubry budu mít téměř na dosah. No a pratur, potkat se s ním, to je ohromný a nový zážitek, který není možné prožít často,“ uvedl fotograf Vojtěch Lukáš.

Fotografování ho bavilo již za studií, pak ale přišlo zaměstnání a rodina, takže se k focení vrátil asi před deseti lety, kdy tento koníček spojil s cestováním. „Moje „srdeční“ cestovatelská destinace je Afrika, kde jsme s manželkou byli již asi šestkrát. Focení zvířat „velké pětky“, ale třeba i pakoňů, zeber, žiraf a nepřeberného množství ptactva je skutečný zážitek,“ popsal Vojtěch Lukáš.

Za své nejlepší fotografování však považuje cestu do Jižní Ameriky a brazilského Pantalu. „Vidět a fotit jaguára, který ulovil kajmana, je obrovská náhoda, ale i zážitek na celý život,“ doplnil fotograf.

Fotit mohutné zubry v rezervaci u Benátek nad Jizerou podle něj poskytuje srovnatelné s výpravami za atraktivními zvířaty na jiných kontinentech. „Samozřejmě, Afrika je obrovská zážitková destinace, ale hodiny strávené u zubrů, to je relaxace, ale zážitek i tak srovnatelný s focením jiných velkých zvířat. A navíc zubry mohu pozorovat po celý rok, za různého počasí, ráno nebo večer,“ připojil Vojtěch Lukáš, který na některé výpravy vyráží i se svým kamarádem a milovickým dokumentaristou Jaroslavem Kolčavou.

Fotografie jsou pro projekt jednou z nejdůležitějších cest, pomocí kterých představuje rezervaci veřejnosti. „Snímky velmi hezky zachycují, jak se velcí kopytníci v rezervaci sžili s místní krajinou a zvládají všechna roční období bez péče člověka,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Výstava bude na Vinohradské ulici otevřena do 24. března.

              

Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz. 

 

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

 

 

Pro více informací volejte:

Dalibor Dostál: 606 635 303

FOTO: Jana Podubecká

 

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID.   

banner right