banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Vše o odevzdávání ocásků – pírek divokých prasat

Vše o odevzdávání ocásků – pírek divokých prasat

Praktiky některých „umělců“, kteří dovedli plnit plán odlovu divokých prasat tím, že z jednoho odloveného divokého prasete jich udělali více, vedly k tomu, že Ministerstvo zemědělství (dále jen „MZe“) apelovalo na zavedení pravidel, jak tomu zabránit.

Nejjednodušším způsobem, jak ověřit počet ulovených prasat divokých je zjistit, kolik bylo ve státních veterinárních ústavech (dále jen „SVÚ“) provedeno vyšetření na svalovce (trichinelu), neboť každé prase divoké musí být takto vyšetřeno. Nepoctivým lovcům až doteď nic nebránilo, nechat jeden ulovený kus vyšetřit vícekrát, čímž došlo ke zkreslení skutečného počtu ulovených prasat divokých.

Prvním opatřením tedy bylo, že od počátku roku 2016 musí uživatel honitby při dodání vzorku divokého prasete k vyšetření na trichinely do laboratoří SVÚ dodat spolu se vzorkem i tzv. markantocásek - pírko divokého prasete. Tato povinnost je stanovena v Metodice kontroly zdraví zvířat a vakcinace pro rok 2016 a týká se vzorků pro osobní spotřebu lovce a vzorků divokých prasat určených k prodeji nebo dodání v tzv. „malém množství“ (tato vyšetření v SVÚ jsou při řádném vyplnění objednávky laboratorního vyšetření bezplatná - na náklady státu).

Vzhledem k tomu, že toto opatření se týkalo jen vzorků dodávaných přímo uživateli honiteb do SVÚ a MZe potřebuje ke kontrole plnění plánů odlovu divokých prasat informace o všech ulovených divokých prasatech, zahájila SVS od října 2016, na žádost MZe, evidenci odevzdávání ocásků i u divokých prasat dodaných do zařízení pro nakládání se zvěřinou (zvěřinových závodů).

Rovněž i další laboratoře (krajských veterinárních správ, vojenského veterinárního ústavu, soukromé a další) dostaly pokyn, aby evidovaly, zda byl odevzdaný vzorek doprovázen ocáskem, či nikoliv, a aby tuto skutečnost potvrzovaly na výsledném laboratorním protokolu, který obdrží uživatel honitby.

Uživatel honitby bude prokazovat, že divoká prasata skutečně odlovil, buď laboratorním protokolem s výsledkem vyšetření na trichinely, ve kterém bude i informace o odevzdání ocásku a číslo plomby (proto musí být číslo plomby uvedeno již v objednávce laboratorního vyšetření), nebo obchodním dokladem, že divoké prase dodal do tzv. výkupu.

Obchodní doklad musí kromě běžných náležitostí obsahovat:

  • místo výkupu,
  • honitbu ulovení
  • a číslo plomby každého dodaného divokého prasete.

V případě, kdy je kus dodán do zařízení pro uchovávání těl ulovené volně žijící zvěře (výkupu/sběrného místa), případně přímo do zařízení pro nakládání se zvěřinou (zvěřinového závodu), musí být následně podroben veterinární prohlídce, jejíž součástí je vyšetření na trichinely.

Toto vyšetření musí být provedeno na základě úředně odebraného vzorku, proto se provádí i v případě, že uživatel honitby nechal již divoké prase vyšetřit. Do informačního systému SVS se ke každému divokému praseti, které skončí v zařízení pro nakládání se zvěřinou, mimo jiné zaznamená, zda byl kus dodán i s ocáskem, či nikoliv.

  • Veškerá evidence k dodávání vzorků k vyšetření na trichinelu společně s ocásky se eviduje na honitbu a číslo plomby divokého prasete. Z informačního systému může SVS zjistit, kolik divokých prasat bylo z které honitby dodáno a kolik jich bylo bez ocásku. Tato evidence slouží pro potřeby MZe, respektive pro Státní správu myslivosti, případně obce s rozšířenou působností, pro posouzení splnění plánu odlovu divokých prasat.

V případě, že uživatel honitby nechá z jakéhokoliv důvodu divoké prase na trichinelu vyšetřit a následně ho dodá do výkupu, tedy bez ocásku, bude muset důvody, kterého ho k tomu vedly, vysvětlovat Státní správě myslivosti, případně obci s rozšířenou působností, nikoliv SVS. Stejně tak to bude vysvětlovat i v případě, že divoké prase ocásek při ulovení nemělo, protože byl ustřelen, ukousnut apod., nebo byl kus stažen jako trofej i s ocáskem. V případě, že byl kus vyšetřen na trichinelu opakovaně, kdy první vyšetření vzorku bylo provedeno v SVÚ na žádost uživatele honitby, tedy bezplatně (na náklady státu), a kus byl pak předán do výkupu a při veterinární prohlídce byl opakovaně vzorkován, zvažuje se, že náklady za první vyšetření budou uživateli honitby dodatečně doúčtovány.

  • Ocásek divokého prasete tedy musí vždy doprovázet vzorek až do laboratoře. Likvidaci ocásků provádí laboratoř, která vyšetření provedla. Ocásek musí být nestažený, samostatně zabalen a přiložen ke vzorku. Tedy nejlépe do jednoho obalu dát vzorek, do druhého ocásek a oba vložit do třetího obalu s objednávkou laboratorního vyšetření. Obaly (sáčky) se vzorky a ocásky musí být nepropustné a nepropustně uzavřeny a vzorky i ocásky musí být dodány v chlazeném stavu. Výjimku pro hromadné balení ocásků mají jen úřední vzorky (odebírané pracovníky veterinárního dozoru), které jsou dodávány do laboratoří dle stanovených postupů.

 

Množí se případy, kdy jsou vzorky dodávány do laboratoře v jednom obalu společně se znečištěnými ocásky, nebo v rozkladu, což komplikuje přípravu vzorků k vyšetření. Laboratoře dostaly pokyn nahlásit tyto hříšníky SVS, která vydá opatření nebo postoupí informace o hříšníkovi MZe. Vzorky dodané v nevyhovujícím stavu nebudou vyšetřeny.

  • !!!! Závěrem je třeba zdůraznit, že evidence odevzdávání ocásků se vzorky na trichinely se týká všech odlovených divokých prasat, tedy i vzorků z divokých prasat pro osobní spotřebu.

 

Objednávku laboratorního vyšetření divokých prasat na trichinelu je možno stáhnout na adrese:

 

 

 

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

banner right