banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ve čtvrtek začne Země živitelka, bude tam asi 400 vystavovatelů

Ve čtvrtek začne Země živitelka, bude tam asi 400 vystavovatelů

České Budějovice 23. srpna (ČTK)

Na českobudějovickém výstavišti začne tento čtvrtek mezinárodní výstava Země živitelka. Organizátoři očekávají, že ji během šesti dnů navštíví kolem 100.000 lidí jako v předchozích ročnících. Vystavovatelů bude o něco méně než loni, zhruba 400. Výstavní plochy jsou ale obsazeny, řekli dnes novinářům organizátoři.

"Klademe důraz na vyšší odbornost vystavovatelů. Přednost mají ti, kteří vystavují vysoce odborné artefakty související se zemědělstvím. Každý rok se nám to daří lépe," řekl ČTK ředitel výstaviště Leoš Kutner. 

Výstavy se zúčastní vedle domácích i 21 vystavovatelů z Evropy, Ameriky i Asie. Novinkou letošního agrosalonu bude Pavilon zemědělské techniky, kde bude vystaven i kombajn SM 500, který byl vyrobený v roce 1970, podle obchodního ředitele výstaviště Václava Polana byl celosvětovou špičkou a jednoznačně předběhl svou dobu. Své 70. narozeniny v pavilonu pak oslaví značka Zetor.

Zajímavostí letošního ročníku je i to, že se organizátoři více zaměří na rodiny s dětmi. "Děti si budou moci vyzkoušet laserové, interaktivní hry tematicky věnované rybářství a myslivosti s názvem Ulov si svého sumce nebo Zastřel si svého jelena," řekl Polan. Uskuteční se i soutěž Králičí hop, při které budou děti se svými mazlíčky přeskakovat překážky.

Země živitelka je jedinou výstavou v ČR, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Rozdělena do jednotlivých oborových dnů a například sobota, která je tradičně nejnavštěvovanějším dnem výstavy, tak bude patřit dožínkám. "Máme sklizeno zhruba 60 procent obilí a 98 procent řepky. Loni jsme měli sklizeno. V případě, že bude slunečné počasí, tak máme sklizeno za dva týdny. Výnosy budou letos kvůli deštivému počasí horší," řekl ČTK poradce prezidenta Agrární komory Jan Záhorka.

V potravinářské části se výstava zaměření na oceněné výrobky od regionálních výrobců, národní značku kvality Klasa a další marketingové značky. Chybět nebudou ani ochutnávky a prodejní stánky. Z odborných akcí je připraven například seminář Svazu pekařů a cukrářů, Podpora rozvoje venkova či diskusní fórum ovocnářů. Zasedat bude i představenstvo Agrární komory ČR, kterého se zúčastní i ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na výstavu přijedou i mnozí další ministři, včetně premiéra Bohuslav Sobotka. Zahájení výstavy se už tradičně zúčastní prezident Miloš Zeman.

 

Foto: www.vcb.cz

 

banner right