banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V Jaroměři vypustili zpět do přírody samici vzácného raroha

V Jaroměři vypustili zpět do přírody samici vzácného raroha

Jaroměř (Náchodsko) 18. září (ČTK)

Pracovníci Záchranné stanice v Jaroměři na Náchodsku včera dopoledne vypustili zpět do volné přírody samici vzácného raroha velkého. Samice se do stanice dostala kvůli naraženému křídlu a strávila v ní zhruba měsíc. ČTK to dnes řekl David Číp z jaroměřské stanice.

"Samice byla po nárazu do nějaké překážky, u divokých ptáků se těžko určuje co bylo přesnou příčinou. Měla naražené křídlo a asi i otřes mozku," řekl Číp, podle nějž se ve stanici dostala do dobré kondice. Pracovníci stanice samici raroha převzali do péče 18. srpna ve Staré Vodě u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku, zranění nebylo vážné, ale dravec nebyl schopen letu a mohl by stát kořistí lišky či například psa.

Podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) je raroh v ČR poměrně vzácný. "V ČR hnízdí zhruba deset párů rarohů velkých, druh je řazen do kategorie kriticky ohrožený a lidé se s nimi setkají spíše na sokolnických vystoupeních," uvedla Zdeňka Nezmeškalová z ČSOP.

Zraněná samice raroha byla označená ornitologickým kroužkem z Rakouska, okolnosti jejího vypuštění a stáří zatím nejsou známé. ČSOP své rakouské kolegy o osudu dravce informoval. "Vzhledem k tomu, že se jedná pravděpodobně o letošní mládě, tak ta data nejsou ještě zanesená v databázích," řekl Číp.

ČSOP žádá veřejnost, aby v případě, že najde vyčerpaného či jinak handicapovaného živočicha, kontaktoval některou ze záchranných stanic nebo centrální dispečink záchranných stanic na telefonu 774 155 155. Například v Jaroměři je nyní umístěných 100 až 150 zvířat. Podle Čípa je letos ve stanici více zvířat než v minulých letech. "Ve všech stanicích stouply příjmy zvířat o 15 až 30 procent, nevíme přesně proč. Zajímavé je, že se objevily i vzácné druhy, například kulíšek či lelek, které se objevují zcela výjimečně," řekl Číp.

 

Ilustrační foto zdroj: publikace Sokolnictví - 2. díl: Naše dravci a sovy, Tomáš Krivjanský

 

banner right