banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Myslivci s novelou zákona v podstatě souhlasí

Myslivci s novelou zákona v podstatě souhlasí

Praha 30. listopadu (ČTK)

Českomoravská myslivecká jednota v podstatě souhlasi s navrhovanou novelou mysliveckého zákona. Obává se pouze zásahů zákonodárců do minimální výměry nebo do tvorby honiteb. V současnosti činí minimální výměra 500 hektarů. ČTK to dnes řekla jednatelka jednoty Martina Novotná. Novela by měla podle předkládajícího ministerstva zemědělství snížit počty přemnožených divokých prasat a jelenů. Zlehčení vytváření nových honiteb navrhuje například Asociace soukromého zemědělství ČR.

V současnosti podle musí podle zákona předkládat návrh na změnu honitby držitelé dotčené honitby společně. Nájem honitby je na dobu deseti let. Podle předsedy asociace Josefa Stehlíka je pak těžké změnit, respektive oddělit část honitby po uplynutí nájemní doby, pokud s tím držitelé honitby nesouhlasí. "Myslíme si, že když uživatel honitby dlouhodobě neplní odlovy, tak je vystaven riziku, že po uplynutí nájemní doby si systém převezme někdo jiný. To je to nejrychlejší opatření, které by mohlo být," uvedl Stehlík. Podle něj jsou ostatní opatření jenom vedlejší.

Ministerstvo nyní navrhuje, že v případě, když nebudou uživatelé honitby plnit plán lovu, budou muset vydat povolení na lov poškozenému zemědělci.

Podle Novotné myslivci sami problém s přemnoženou zvěří nevyřeší. Aby jí skutečně ubylo, museli by zemědělci přestat pěstovat kukuřici a pšenici na velkých lánech půdy. V předkládané novele se zavádí povinnost pro zemědělce, aby měli na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 m, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila. To sice problém podle myslivců nevyřeší, berou to ale za krok správným směrem.

ČR má největší evropskou průměrnou výměru půdy na jeden zemědělský subjekt - 152,4 ha.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes uvedl, že novela nemá za úkol řešit minimální velikost honiteb ani jejich tvorbu. Pokud by do ní začali zákonodárci zasahovat, před třetím sněmovním čtením je připravený ji stáhnout z jednání. Ministerstvo nyní k novele vypořádalo připomínky, půjde teprve na jednání vlády. Aby začala platit, musí ji po vládě schválit Parlament a podepsat prezident.

Ilustrační foto: MZ

 

banner right