banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Lesy H. Králové navštíví skoro milion lidí, chystají jelení oboru

Lesy H. Králové navštíví skoro milion lidí, chystají jelení oboru

Hradec Králové 19. září (ČTK)

Společnost Městské lesy Hradec Králové, která spravuje 3700 hektarů lesa, by chtěla vybudovat asi desetihektarovou oboru pro chov jelenů evropských. Návštěvníci městských lesů, kterých je téměř milion ročně, by tak měli další možnost vidět zvířata, která dříve v lesích kolem Hradce Králové běžně žila. ČTK to řekl ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Jelení oboru by lesníci chtěli využít i pro produkci zvěřiny. Městské lesy plánují i další atrakce pro návštěvníky.

Městské lesy, které těsně navazují na jihovýchodní část města, slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Podle průzkumu provedeného od dubna 2016 do května 2017 do nich přišlo zhruba 900.000 lidí. ZOO ve Dvoře Králové má roční návštěvnost přes půl milionu lidí.

"Zhruba tři čtvrtiny lidí využívají hradecké lesy k projížďkám na kole. Více než polovina chodí de lesů na pravidelné procházky, následují in-line bruslaři, rodiče s dětmi," řekl Radek Jůza z Městských lesů. Přes 60 procent návštěvníků lesů je z Hradce, ostatní z okolí i vzdáleného.

Jelení obora by měla zčásti vzniknout i na pozemcích, jež hodlá město v lokalitě u Hoděšovic směnit se státním podnikem Lesy ČR. Pokud by šlo vše hladce, mohla by obora vzniknout v letech 2019 až 2020, odhadované náklady jsou asi čtyři miliony korun. "Jelena evropského zde v lesích nepotkáte, ale pro jeho vznešenost a známost bychom ho u nás měli rádi zastoupeného," řekl Zerzán. Dosud můžou lidé v městských lesích ve dvou oborách vidět daňky, muflony a jeleny sika a v menší ohradě divoká prasata.

Příští rok by Městské lesy chtěly u občerstvení U pytláka otevřít přírodní posilovnu s posilovacími prvky ze dřeva za půl milionu. "Školy by se měly dočkat dalšího rozšíření naučných stezek směrem rytířskému hradišti, v plánu je například vznik stezky siluet a mimiker,"řekl Zerzán.

Ještě letos by chtěly Městské lesy začít s opravou hájovny U Dvou šraňků asi za čtyři miliony korun. Měl by z ní vzniknout byt pro dva lesníky. Podoba hájovny by se měla co nejvíce přiblížit té původní z 30. let minulého století. Hájovna měla ustoupit stavbě moderního lesního výukového centra, ale město se po protestech veřejnosti rozhodlo ji zachovat. Městské lesy uvažují, že by lesní výukové centrum mohlo vzniknout na místě bývalé myslivecké střelnice u Malšovic.

Městské lesy ve spolupráci s městem a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR připravují výstavbu retenční nádrže nad rybníkem Biřička. Pokračují v postupné obnově napajedel a tůní pro živočichy v lesích. Za vizionářský projekt Městské lesy zatím označují výstavbu dřevěné rozhledny na nejvyšším místě celého území městských lesů.

Městské lesy Hradec Králové mají 22 zaměstnanců a loni vykázaly při tržbách 45 milionů korun zisk 577.000 korun. Hlavní část výnosů pochází z prodeje dřeva a štěrkopísku, před Vánoci podnik prodává ryby a stromky.

Ilustrační foto: Vladislav Šrajbr

 

    

banner right