banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Do ČR by se mohl dostat africký mor prasat, akutní riziko není

Do ČR by se mohl dostat africký mor prasat, akutní riziko není

Praha 20. ledna (ČTK)

Do Česka by se mohla kromě aktuální ptačí chřipky dostat i další nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata. Jde o africký mor prasat, který je v řadě evropských států. ČTK to včera sdělil ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy (SVS) Petr Šatrán. Nemoc se přenáší hlavně mezi divokými prasaty, loni bylo ohnisko choroby například v sousedním Polsku, kde se ale šíření povedlo zastavit. Aktuálně hrozí spíše nákaza, která by do Česka přišla z jihu. Zatím však nejde o akutní nebezpečí.

"Máme informaci, že to bylo zaznamenáno v Moldavsku a v Gruzii, a hrozí riziko, že to nepřijde z vrchu z Polska, ale může to přijít zespodu přes Maďarsko. To je záležitost, která nás zneklidňuje," řekl ČTK Šatrán.

Nákaza je například na Ukrajině, kde ji ale kvůli složité bezpečnostní situaci podle odborníka veterináři příliš neřeší. "Ukrajina sousedí jak se Slovenskem, tak potom s Polskem a dalšími státy, takže tam riziko zavlečení hrozí," dodal.

Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo.

Už loni informovali o riziku přenosu choroby z Polska čeští veterináři myslivce. "Došetřováním prezentovaným polskou stranou bylo zjištěno, že šíření nákazy souvisí převážně s ilegálním obchodem z neznámých zdrojů, s pohyby lidí, s nehlášením nákazy nebo s nedodržováním opatření biologické bezpečnosti," psal tehdy ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Jak dříve ČTK řekla jednatelka Českomoravské myslivecké jednoty Martina Novotná, nemoc by v českých lesích nemusela mít jenom negativní dopady. Mohla by totiž snížit počty přemnožených divokých prasat. Kromě škod na polích a v lesích přibývá také střetů dopravních prostředků se zvěří.

Loni bylo podle policejních statistik způsobeno střetem s lesní zvěří nebo domácím zvířetem 10.917 nehod, meziročně jich tak o zhruba 1300 více. Na celkovém počtu dopravních nehod se podílely střety se zvěří 11 procenty.

V Česku se africký mor prasat, který původně přenesla klíšťata od afrických prasat bradavičnatých, nikdy nevyskytoval. Jde o akutní, vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému moru prasat. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou.

Onemocnění se projevuje vysokou horečkou, která může trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesnutí teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem a zvrací. Vakcinace proti této nákaze není možná - jednak neexistuje a jednak ji ani legislativa nepřipouští.

Ilustrační foto: Vladislav Šrajbr

banner right