banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Divočáci v Sokolově rozryli zámecký park, odstřel je komplikovaný

Divočáci v Sokolově rozryli zámecký park, odstřel je komplikovaný

Sokolov 24. února (ČTK)

Obyvatele Sokolova i nadále trápí přemnožená divoká prasata. Zvěř aktuálně rozryla trávníky v zámeckém parku, ničí majetek zahrádkářů ve čtvrti Šenvert nebo rekreační plochy v areálu Bohemia. Město se proto snaží s myslivci jednat o odstřelu, v obydlených oblastech je to ale komplikované, řekl ČTK starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

"Problém s divočáky má Sokolov opravdu velký. Snažíme se dělat, co je v našich silách. S myslivci jednáme o intenzivnějším odstřelu prasat na Šenvertě, v areálu Bohemie se ale samozřejmě nikomu střílet nechce. Zkoušíme proto i akustické plašiče, které by měly zvěř odradit," řekl Picka. Snažit se jednotlivé oblasti například oplotit nemá podle starosty smysl, pro město by to znamenalo obrovské náklady.

Myslivci letos dostanou od města za odstřelení prasete 1000 korun. Také Karlovarský kraj se už v loňském roce snažil myslivce motivovat tisícikorunou za každého odstřeleného divočáka. V rozpočtu měl kraj vyhrazeny peníze až na 150 žádostí, dorazilo jich ale jen 32, z toho ze Sokolova jediná. Letos proto kraj příspěvek navýší na 1500 korun. O obě dotace bude možné začít žádat zřejmě na jaře.

Kromě škody na pozemcích mohou být divočáci nebezpeční například i pejskařům, kteří dle vyhlášky mohou v areálu Bohemia pouštět své psy na volno. Sokolov ale není jediným městem, kde černá zvěř škodí. Potíže dlouhodobě způsobují například v nedalekém Královském Pořící nebo Lokti, ale i v dalších obcích po celé zemi.

 

Ilustrační foto: Vladislav Šrajbr

banner right