banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Víte, co je "damašková ocel"?

Víte,  co je

Damašková ocel nebo také damašeksvářkový damašekdamask je ocel nehomogenního složení, většinou se skládá z vrstev o různém chemickém složení.

Existuje víc typů damaškové oceli, tzv. Wootz, litý damašek, ale tím se v tomto článku zabývat nebudu. Tyto vrstvy jsou pevně spojeny řádnou krystalickou vazbou v jeden celek pomocí kovářského svařování. Po vyleštění a napletení povrchu se na damaškové oceli objeví dekorativní vzorování reprezentující jednotlivé vrstvy.

Historie

První zmínky o damašku se objevují už v rané době železné. Pravděpodobně byl nejprve vyráběn v Indii, odkud se rozšířil do celého světa.

Název damašková ocel je podle syrského města Damašek, přes které byl damašek zejména z Indie dovážen. Z počátku se nejspíše jednalo o již zmiňovaný litý damašek, jehož výroba byla tajemstvím. Snaha napodobit tento materiál vedla k výrobě svářkového damašku. Tu japonští mistři kováři dotáhli téměř k dokonalosti.

K rozvoji svářkového damašku přispěla i metoda výroby samotné oceli. Ta byla v minulosti velice složitá a vyráběla se z tzv. kovové houby, která vznikla v peci na dřevěné uhlí tavením přispávané namleté rudy. Tato pórovitá kovová houba nestejného složení byla kováři homogenizována opakovaným překováváním a překládáním, což už je jenom krok k damaškové oceli.

 

Více informací o damaškové oceli se můžete dozvědět zde.

 

 

banner right