banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Základní vlastnosti dalekohledů

Základní vlastnosti dalekohledů

Tak jako v každé lidské činnosti se klade důraz na odbornost, která má v každém oboru svoji přesnou terminologii, je také potřebné ji dodržovat v myslivosti v oboru pozorovací a střelecké optiky. Proto je nutné seznámit se s přesnou terminologií a používat ji.

Je neodpustitelnou povrchností zaměňovat v optice okulár s objektivem, optickou mohutnost – výkonnost dalekohledu za šera s pracovním výkonem. Také známe například výkonnost sportovního střelce.

Rovněž je neodpustitelnou povrchností zaměňovat v mysliveckém střelectví výraz míření, zamiřování s měřením, zaměřováním v geodesii. To znamená, že v střelectví se zbraní míříme, zamiřujeme například mechanickými mířidly (muška hledi, dioptr), nebo puškovým dalekohledem prostřednictvím zamiřovací osnovy.

V geodesi pak měříme, zaměřujeme situaci v terénu různými přístroji na měření vzdálenosti (dálkoměry, teodolity, tachymetry apod.). Logicky z toho také plyne, že v optice používáme termín zamiřovací osnova, a nikoliv zaměřovací osnova, jak se někdy v odborných časopisech i v myslivecké tlači a publikacích, zejména pak v střeleckých magazínech píše.

Abychom se vyhnuli nepřesnostem a lépe se orientovali v problematice myslivecké optiky, seznámíme se se základními vlastnostmi dalekohledů, a to:

  • zvětšení, zorné pole (ohnisková vzdálenost, ohnisko objektivu, objektiv, okulár),
  • světelnost (vstupní pupila objektivu, výstupní pupila okuláru),
  • optická mohutnost – výkonnost za šera.

Mezi další důležité faktory počítáme váhu, velikost, vzhled, tvar a materiál. Posuzuje se také pohodlnost držení, nošení, možnost rychlé obsluhy a použití.

Pozorovací i puškové dalekohledy jsou označeny součinem dvou čísel, např. 8 x 42.

První číslo označuje zvětšení dalekohledu, druhé pak je průměr objektivu (čoček) v mm. V našem případě je zvětšení 8 x a průměr čoček objektivu 42 mm. Za tímto označením uvádějí někteří výrobci další označení, kterými zvýrazňují vlastnosti výrobku:

Např.: 8 x 40 D CF HP WP

  • D – (německy Dachtkantprismen) znamená, že jsou v triedru použity optické hranoly se střechovitými hranami, tzv. “střešní hranoly“.
  • CF – (anglicky Central Focusing) znamenají centrální zaostřování.
  • HP – (anglicky High Eyepoint) znamenají zvětšený odstup výstupní pupily od oka, což je výhodné pro používání brýlí.
  • WP – (anglicky Waterproof) znamenají vodotěsnost.
  • IF – (anglicky Individual Focusing) znamenají jednotlivé zaostřování okulárů.
  • G – pro myslivce nejzajímavější označení, znamená, že objektiv je vyroben technologii G-Lens. Tento objektiv se vyznačuje velkou světelnosti,         zaručuje špičkovou kvalitu a optickou výkonnost s vynikajícím vykreslováním detailů. Dosáhne se toho použitím čoček ze skla s anomální dispersií
  • AD - (Anomalous Dispersion), nebo použitím asferických čoček.
  • GA – znamenají spojení významu G s pogumovaným povrchem.
  • RA – (anglicky Rubber - Armoured) znamenají pogumovaný povrch dalekohledu.
  • WF – (anglicky Wide Field of View) znamenají velké zorné pole.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

24.05.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right