banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Výběr pozorovacího dalekohledu

Výběr pozorovacího dalekohledu

Musíme si uvědomit, že dalekohled nám nemá sloužit jenom jednu loveckou sezónu, ale pokud je to možné i několik sezón.

Přitom myslivec potřebuje pro výkon práva myslivosti nejméně dalekohledy dva:

  • jeden opticky výkonnější binokulární dalekohled - triedr na pozorování zvěře a rozpoznávání její chovnosti, 
  • druhý střelecký puškový dalekohled (přiměřený zraku střelce a podmínkám revíru, kde bude lovit) společně s kvalitním držákem na zbraň.

Na trhu jsou oba druhy dalekohledů (pozorovací i střelecká optika) se stabilním, ale i variabilním zvětšením.

Při výběru triedrů používaných na lovech jsou rozhodující, kromě optické výkonnosti, i praktická kritéria, jako jsou vzhled, tvar, velikost (skladnost), hmotnost, pohodlnost držení, nošení, možnost rychlé obsluhy a použití (centrální zaostřováni, případně „fix - focus“, zakrytí očnic kůží místo krytek a pod.), materiál a povrchová úprava a nakonec i cena.

V dnešní době je důležitý také použitý materiál, sklo nebo umělá hmota na výrobu čoček. Umělohmotné jsou méně kvalitní s větší možností poškození (poškrábání).

Všechna tato kritéria je nutno pečlivě zvážit. Tak jako dosud není absolutně univerzální zbraň, není také absolutně univerzální dalekohled. I když o jisté univerzálnosti můžeme mluvit u některých typů binokulárních dalekohledů s variabilním zvětšením.

Mladí (věkově, nikoliv délkou myslivecké praxe) myslivci se obyčejně rozhodnou pro optický výkonný dalekohled s patřičně velkým zvětšením, bez ohledu na jeho rozměry a hmotnost. S přicházejícími vědomostmi, ale zejména praktickými zkušenostmi přijdou na to, že nosit celý den na krku téměř dva kilogramy není žádná slast.

Nevýhody loveckých dalekohledů

Nevýhodou většiny loveckých pozorovacích dalekohledů – triedrů je jejich tvrdý povrch. Při nošení na krku při nárazu na knoflíky oděvu nebo další předměty, které sebou nosíme (lovecká sedačka, signálka, dýka na opasku, pas na náboje, řevnice, baterka atd.) dost hlasitě klepou, což může být příčinou odplašení pozorované zvěře. Některé firmy (Fomei, Minolta, Nikon, Swarovski, Tasco, Zeiss) opatřují povrch loveckých dalekohledů zelenou nebo šedočernou gumou, popřípadě umělou hmotou.

Dnes v obchodní síti nalezneme pozorovací dalekohledy (triedry) a puškové dalekohledy téměř všech světových výrobců. Jsou to zejména:

Br - Bresser, Bu - Buschnell, D - Dokter, F - Fomei, FA - Frankonia, FB - Franconia Buschnell, H - Hako, HH - Hako Hunter, Hu - Hunter, H&R - Hertel & Reuss Kassel, K - Kahles, Ke - Kettner, Kp - Kaps, L - Leupold, Le - Leica, LJ - Lisenfeld Jaguar, M - Meopta, Ma - Mauser, MD - MikroDot, Mi - Minolta, Ni - Nikon, No - Norconia, NS - Nickel Supra, O - Optylyth, S - Simons, S&B - Schmidt & Bender, St - Steiner, SW - Swarovski, SWN - Swarovski Nova, T - Tasco, Z - Zeiss, ZC - Zeiss Conquest, ZJ - Zeiss Jena.

 

Jednotlivé firmy dále označují své výrobky i obchodními názvy, které uvádějí ve svých prospektech a katalozích.

Například: Habicht (Swarovski), Classic, Aktiva (Minolta), Basix, Futura (Tasco) atd.

 

Jak je vidět, není výběr dalekohledu jednoduchou záležitostí a není omezený technickými parametry, optickými veličinami ani praktickými kritérii, ale pouze finančními možnostmi.

Existuje celá řada monokulárních (roztahovacích a teleskopických, které nazýváme spektivy), ale o binokulárních pozorovacích dalekohledů, které můžeme používat na různé účely. Nejčastěji jsou to divadla, musea, sport, jachting, lyžování, rybaření, ornitologie, cestování, turistika, myslivost, střelba, astronomie.

 

Špičkové světové výrobní firmy je pak označuji symboly (obr. 1).

 

Obr. 1: Označování vhodnosti použití dalekohledů symboly

Pro prezentovaný typ dalekohledu jsou pak symboly řazeny podle vhodnosti použití zleva doprava (obr. 2).

 

Obr. 2: Triedr 7 x 50 označený symboly. Vhodný pro myslivost, turistiku a sport.

Do samostatné skupiny patří makro dalekohledy a pozorovací dalekohledy pro lidi, kteří nosí brýle. Ty jsou označeny symbolem brýlí.

Pozorovací triedry, které se vyskytují v obchodní síti v Česku, nebo v okolních státech, jsem uspořádal podle vhodnosti použití v myslivosti a podle výkonnosti do tabulek:

Pozorovací dalekohledy se stabilním zvětšením do třech skupin:

  • 1. Pro použití ve dne při dobré viditelnosti (jasno, polojasno).
  • 2. Použití ve dne při dobré i snížené viditelnosti (jasno, polojasno, zamračeno, svítání, šero, soumrak) a v noci při snížené viditelnosti (měsíční svit, úplněk).
  • 3. Použití ve dne při dobré viditelnosti (jasno, polojasno) a v noci při částečně snížené viditelnosti (jasný úplněk měsíce).

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

21.06.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right