banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Světelnost dalekohledů

Světelnost dalekohledů

Je to schopnost optické soustavy dalekohledu propustit určité množství světelných paprsků - relativní geometrická svítivost.

Je přímo závislá na průměru objektivu a nepřímo závislá na zvětšení.

 

 

 

 

  • Platí pravidlo, že čím je větší zvětšení tím je menší světelnost při stejném průměru objektivu a naopak čím je větší průměr objektivu při stejném zvětšení tím je světelnost větší. Od světelnosti dalekohledu je závislá použitelnost dalekohledu v zhoršených světelných podmínkách.

Je dána druhou mocninou průměru výstupní pupily, zjištěné z poměru průměru objektivu a zvětšení. Zdravé lidské oko se zřetelem na velikost zřítelnice (ne zornice) může za šera využít maximálně 7 mm průměru výstupní pupily okuláru, což odpovídá 49 jednotkám světelnosti.

Vyšší světelnost dalekohledu lidské oko není schopno využít. Z uvedeného plyne, že před koupí dalekohledu je nutné zjistit velikost zřítelnice za zhoršené viditelnosti a nekoupit dalekohled s menším průměrem výstupní pupily než má naše oko (obr. 1 a 2).

Obr. 1 : Velikost zřítelnice oka při dobré viditenosti 2,5 mm a velikost výstupní pupily okuláru dalekohledu 6 mm

 

Obr. 2 : Velikost zřítelnice oka při snižené viditenosti 3,5 mm a stejné velikosti výstupní pupily okuláru dalekohledu 6 mm

 

Výstupní pupila

Výstupní pupila je kruhová ploška, kterou vidíme, když se podíváme do dalekohledu zamířeného proti světlu nebo obloze ze vzdálenosti asi 30 cm od oka.

Větší svazek světelných paprsků (vnikajících do dalekohledu přes vstupní pupilu objektivu a vystupující z dalekohledu přes výstupní pupilu okuláru), než může vstupní pupila oka - zřítelnice přijmout, neznamená větší jasnost, t. j. světelnost obrazu.

Největší účinnosti se docílí, pokud jsou obě pupily stejné t. j. průměr výstupní pupily dalekohledu = průměru vstupní pupily oka – zřítelnice. Při vzájemném souladu dostane sítnice oka tolik světla, kolik ho dalekohled propouští.

Oční pupila – zřítelnice se u člověka rozšiřuje s ubýváním světla a dosáhne maximálního průměru 7 mm.

U zdravého člověka ve středním věku má zřítelnice oka při dobré viditelnosti ve dne průměr 2 - 3 mm. Při snížené viditelnosti podle věku a zdraví člověka 5 - 7 mm. Čím je člověk starší, tím jsou zřítelnice menší, což je nevýhodou zejména u starších myslivců, kteří nemohou využít maximální světelnost dalekohledu.

Pro myslivecké účely pozorování a střelbu při snížené viditelnosti je potřebné, aby pozorovací i puškový dalekohled měl výstupní pupilu minimálně 5 - 7 mm, t. j. světelnost od 25 do 49.

Výkonnosti dalekohledu za šera

Je porovnávacím parametrem použití dalekohledu za zhoršených světelných podmínek. Je přímo závislá na zvětšení a průměru objektivu.

To znamená, že při zvyšování zvětšení nebo průměru objektivu se zvyšuje její hodnota. Vyjádřuje optickou mohutnost dalekohledu při snížené viditelnosti.

  • 1. ráno (úsvit, svítání),
  • 2. ve dne (zamračeno, mlha, šero ve starém lesním porostu, šero v mladině, šero před bouřkou, zatmění slunce apod.),
  • 3. podvečer (soumrak) a v noci (měsíční svit, úplněk).

Vypočítá se třemi způsoby:

  • 1. Jako součin světelnosti a druhé mocniny zvětšení. Tento výpočet je označován jako nejvýstižnější. Například u dalekohledu 7 x 50 je výpočet následující: průměr vstupní pupily objektivu 50 : 7 (zvětšení) = 7,142857143 (průměr výstupní pupily okuláru); ten umocněný na druhou    7,1428571432 =  je 51,02040816 (světelnost) x 72 (zvětšení umocněné na druhou) = 49 (t. j. druhá mocnina zvětšení)  = 2500 jednotek.
  • 2. U dalekohledů z dovozu je uváděná jako součin zvětšení a průměru objektivu: 7 (zvětšení) x 50 (průměr objektivu) = 350 jednotek.
  • 3. Nejčastější je způsob třetí, vyjádřený směrným číslem (sč) jako druhá odmocnina součinu zvětšení a průměru objektivu. Výpočet: (zvětšení) 7 x 50 (průměr objektivu) = 350 (součin, z toho druhá odmocnina) √350 = 18,7 jednotek směrného čísla. Směrné číslo se též nazývá koeficient stmívání. Všechny tři výsledky jsou koeficienty optické mohutnosti dalekohledu.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

07.06.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right