banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Jakou zbraň koupit? - 1. část

Jakou zbraň koupit? - 1. část

Téměř každý myslivec si v duchu položil otázku – "jakou zbraň koupit?". Protože se budeme nejprve zajímat o kulové a kulobrokové zbraně, jakou zbraň kulovou či kulobrokovou koupit a kdo nám poradí. Většinou to končí tak, že rozhodnutí o ráži, případně druhu zbraně se ponechá na zkušenějším příteli – myslivci, který už nastřílel hodně zvěře a umí „zodpovědně“ poradit. Ne vždy ale taková rada bývá správná, zvláště když vezmeme v potaz skutečnost, že kulové zbraně současné produkce jsou v podstatě všechny dobré, přesné a na běžnou mysliveckou vzdálenost vhodné na odstřel zvěře, která se u nás nachází.

Protože se chceme vyhnout vnucování vlastních názorů, nechávám odborné objasnění na následujících kapitolách. Mojí snahou je dosáhnout, aby i méně zkušený myslivec, který není na patřičné odborné úrovni, mohl uplatnit při výběru svůj názor a bez zaručených a ověřených rad si odnesl z prodejny zbraň, ke které bude mít důvěru a která mu bude dlouholetou přítelkyní, pomocnicí a ochránkyní při toulkách za krásami mysliveckých zážitků.

Hlaveň střílí, ale pažba trefuje

I nová zbraň může někdy nachystat nepříjemná překvapení, řekneme si proto pár vět o zapažbení zbraně. Nikoliv však z hlediska krásy, ale účelu a potřeby. Týká se to klasických jednohlavňových, opakovacích kulovnic (nikoliv kozlic), celopažbených (obr. 1 A). Praxí potvrzená moudrost praví, že hlaveň střílí, ale pažba trefuje, je pro některé nezasvěcené zaklínadlem, které si však špatně vysvětlují. Myslí si, že když správně zamíří a dobře spustí, musí být i dobrý zásah. Mělo by být, ale nemusí. „Prosím tě vystřel z toho, dodnes mě to střílelo dobře, teď to střílí doleva a dolů. Nebyl jsem ani „venku“, do ničeho jsem nenarazil aby to změnilo nástřel. Zbraň mám zamčenou a nikdo se k ní nemohl dostat. Nevím co je s tím.“ Takový většinou bývá úvod, se kterým přicházejí nešťastní kolegové.

Obr. 1. Druhy pažeb A – jednotná pažba kulovnice; 1 předpažbí, 2 nos předpažbí, 3 krk, 4 pistolová rukojeť, 5 nos, 6 chrbát, 7 lícnice, 8 hlaviště, 9 pata hlaviště B – pažby brokových zbraní; 1 anglická, 2 francouzská, 3 německá, 4 americká, 5 Monte Carlo

Pažba

Často už při prvním uchopení zbraně zjistíme o co jde. Pažba! V první řadě si musíme uvědomit, že pažba není jen na to, aby držela hlaveň. Kolik střelných zbraní nemá pažbu vůbec, nebo jen nějaké podpůrné zařízení, které nemá s pažbou nic společného.

  • Pažba především umožňuje pohodlné držení zbraně v době míření a při výstřelu.
  • Chrání ruku před popálením pří větším počtu výstřelů rychle za sebou.
  • Chrání hlaveň před mechanickým poškozením.
  • Případně plní ještě další funkce, plynoucí z požadavků specifického použití (pažby pro tělesné a zdravotní odchylky, nebo pro víceúčelové použití a pod.).

Špatně upravená pažba znehodnotí i vynikající kulovnici, a to i tehdy, když nám „sedí na míru“. Musíme brát zřetel na fyzikální zákony, podle kterých se různé materiály (dřevo, kov) chovají jinak v horkém, teplém, studeném, mrazivém, suchém, deštivém a jiném prostředí.

Nejeden myslivec, který vlastní celopažbenou kulovnici zjistil, že po zkrácení pažby, mu kulovnice začala přesněji střílet. Vysvětlení je jednoduché. V továrně jsou hlavně sériově vkládané do pažby a pak expedovány na trh. Obyčejně je hlaveň dotáhnutá tak, že dřevo k ní silně doléhá. Dřevo vlivem prostředí mění svůj tvar jinak jako kov. Pažba se ohýbá, kroutí, natahuje, zkracuje podle druhu, tvaru a růstu dřeva. Přitom svým pnutím vyvolává také vyhnutí hlavně a to i takové, že může způsobit na 100 m odchylku i 20 cm. Při střelbě se zase zahřívá hlaveň, která se prodlužuje, ale protože je pevně uchycená v pažbě, její pnutí a následné deformace nejsou rovnoměrné a jsou ovlivňované upevněním v pažbě. Tyto odchylky se nejmarkantněji projevují u celopažbených zbraní, protože rameno síly působicí na hlaveň je prakticky po celé délce hlavně.

V následující části si povíme něco o správném zapažbení, hlavni, řemeni a poutkách. Určitě oceníte rady při koupi zbraně, co je třeba odzkoušet a čeho si všímat při koupi starší zbraně.

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

09.06.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right